Amasya’nın özelliği nedir?
Amasya, Karadeniz bölgesinde küçük bir şehirdir. Amasya, özellikle kraliyet mezarları, Amasya Yeşilırmak ve Amasya Evleri ile dikkat çekmektedir. Dağlarla çevrili olan şehir, Orta Anadolu kültürüyle de yakından bağlantılıdır. Amasya’daki hava genellikle rüzgarlıdır.
Türk Amasya’da ne yaptı?
Amasya Genelgesi veya Amasya Genelgesi, ulusal egemenliğe dayalı tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atan ilk kurucu belge olması bakımından Türk tarihinde önemli bir metindir.
Amasyanın neyi ünlüdür?
Amasya aynı zamanda efsanevi elma ve kiraz bahçeleriyle de ünlüdür. Hasat mevsiminde mis kokulu elma bahçelerinde dolaşmanın ve ağaçtan taze elmaları toplayıp yemenin keyfi bambaşkadır.
Neden Amasya denir?
Etimoloji. Strabon’a göre Amasya ismi burada yaşayan Amazon kraliçesi Amasis’ten gelmektedir. Bulunan Yunan ve Roma sikkelerinden de anlaşılacağı üzere zamanla isim Αμάσεια, Amaseia, Amassia ve Amasia’ya dönüşmüş ve en sonunda Türkler şehre Amasya demişlerdir.
Amasya’nın önemi nedir?
Amasya aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu tarihinde önemli bir antlaşmanın tarihi mekanıydı. 1555 Nisan ayının sonunda imzalanan ve Amasya Antlaşması olarak bilinen bu anlaşma, İran Safevi hanedanıyla yapılan ilk ve en önemli antlaşmalardan biridir.
Amasya’nın sembolü nedir?
Kral Kaya Mezarları, dağ yamacına oyulmuş anıtsal mezarlardır ve Yeşilırmak kıyısında Amasya’nın simgesi haline gelmiştir. Şu anda mezarlar boş olduğundan sadece manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
Atatürk Amasya’da ne dedi?
22 Haziran 1919 sabahı, kimilerinin “hasta adam” diye nitelediği bir milletin tüm dünyaya sesini yükselttiği sırada, Amasya kayalıklarından bir başka cümle dalga dalga yankılandı: “Milletin azim ve kararlılığı istiklalini kurtaracaktır.” Tek cümle, tek hedef; işte kurtuluşun ve…
Amasya hangi ilden ayrıldı?
Sivas iline bağlı Amasya Sancağı, Kurtuluş Savaşı’nda önemli rol oynamıştır. Mondros Ateşkes Antlaşması, I. Dünya Savaşı’nda mağlup sayılan Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında 30 Ekim 1918’de imzalanmıştır.
Amasya laz mı?
Amasya’da önemli bir Laz nüfusu vardır ve bu nüfusun kültürü şehrin genel görünümüne yansır. Lazlar, Karadeniz bölgesinden göç eden ve Amasya’ya zengin bir mutfak kültürü ve müzik ve dans gelenekleri getiren bir halktır. Amasya halkı genel olarak sıcakkanlı, misafirperver ve yardımsever olarak bilinir.
Amasya’nın eski adı nedir?
Amasya isminin Bizans döneminde değişmeden kaldığı bilinmektedir. Danimarka Savaşları döneminde Amasya bazen Amasiyye bazen de Şehr-i Haraşna olarak anılmıştır. Amasya ismi Selçuklular, İlhanlılar, Beylikler ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde günümüze kadar değişmeden kalmıştır.
Amasyada ne yemeli?
Amasya’nın meşhur yemekleri: Kabak kabuğu pilavı, Amasya sarması, Eli-Boğuründe, Bakla dolması, Hafif çorba, Patlıcan pilavı, Karnı dolması, Kıyma çorbası. Daha fazla ürün…
Amasya’dan ne hediye alınır?
Elma çayı ayrıca hediyelik olarak paketlenmiş olarak da satın alınabilir. Amasya gezinizden hatıra olarak: Ayrıca ünlü Merzifon Keşkeği, Amasya bamyası, Amasya figürlü dekoratif ürünler ve haşhaş ezmesi satın alabilirsiniz.
Amasya neden şehzade şehri?
Osmanlı tarihinde iz bırakan birçok şehzade Amasya’da büyüyüp görev yaptığı için Amasya Osmanlı tarihinde “Şehzadeler Şehri” olarak anılmıştır. Bu şehzadeler arasında; Çelebi Sultan Mehmet II. Murat, Fatih Sultan Mehmet ve II. Bayezid gibi daha sonra padişah olanlar da vardır.
Amasyayı kim fethetti?
Şehrimizde yaşamış bazı İlhanlı şahsiyetlerinin mumyaları hala müzemizde sergilenmektedir. 1341’den sonra Uygur Türkleri’nin Ertana Beyliği yönetimi ele geçirdi. 1386’da Şehzade Yıldırım Bayezid Amasya’yı Osmanlı İmparatorluğu’na ilhak etti.
Amasya’nın doğal güzellikleri nelerdir?
Amasya seyahatiniz sırasında görebileceğiniz doğal güzelliklerden bazıları şunlardır: Ayrıca burada Terziköy Kaplıcası, Tavşan Dağı Yaylası, Baraklı Şelalesi, Ballıköy Şelalesi, Kız Kayası Kanyonu, Destek Yaylası, Çatalçam Yaylası ve İnegöl Yaylası bulunmaktadır.
Amasya’nın tarihi güzellikleri nelerdir?
II. Beyazıt Camii ve Külliyesi. 182. Dini Yerler. … Amasya Kalesi. 199. Kaleler. … 3. Kral Kaya Mezarları 294. Antik Kalıntılar. … Su Kenarı Evleri. Mimari Yapılar. … Amasya Kalesi. Antik Kalıntılar.
Amasya nasıl bir şehirdir?
Orta Karadeniz Bölgesi’nin iç kesimlerinde Yeşilırmak Vadisi ve Harşena Dağı eteklerinde kurulmuş, eşsiz tarihi ve doğal güzelliklere sahip Amasya, 14 medeniyete beşiklik etmiş 8.500 yıllık bir kenttir. Kara, hava ve demir yolu (Sivas-Samsun) ile ulaşım kolaydır.
Amasya’nın coğrafi özellikleri nelerdir?
Amasya İli; Orta Karadeniz Bölgesi’nin iç kesiminde yer alır. Doğusunda Tokat, güneyinde Tokat ve Yozgat, batısında Çorum ve kuzeyinde Samsun illeriyle çevrilidir. İlin yüzölçümü 5.000 km2’dir.
Amasya’nın eski adı nedir?
Amasya isminin Bizans döneminde değişmeden kaldığı bilinmektedir. Danimarka Savaşları döneminde Amasya bazen Amasiyye bazen de Şehr-i Haraşna olarak anılmıştır. Amasya ismi Selçuklular, İlhanlılar, Beylikler ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde günümüze kadar değişmeden kalmıştır.