Ustalık telafi programı ne işe yarar?
1. Ustalık Ücretlendirme Programının temel amacı, çalışanların mesleki yeterliliklerini geliştirmek ve onları kalfa/usta seviyesinde belgelendirmektir.
Ustalık telafi programı ne kadar sürer?
*İşlemler Ağustos ayında tamamlanacaktır. *Yeni Mastery Sertifikası, 27 haftalık Mastery Tazmin Programına katılmanıza olanak tanır. Bu anlamda zaman kaybı yaşanmaz.
Ustalık telafi programı teşvik devam ediyor mu?
07.01.2022 tarihli “Devlet Katkılarının Ödenmesine İlişkin Usul ve Esaslar” yürürlükten kaldırılmış olup, 24.07.2023 tarihinden itibaren bu usul ve esasların dikkate alınması zorunludur. Her öğrenci mesleki eğitim merkezi programlarından (Ustalık Telafi programı dahil) yalnızca bir kez yararlanabilir.
27 haftalık ustalık telafi programı nedir?
Ustalık Tazmin Programı, üniversite ve yüksekokul mezunlarının yaş ve mezuniyet yılına bakılmaksızın katılabileceği; 27 hafta süren ve sonunda hem staj kitapçığı notları hem de değerlendirme sınavı sonuçlarının başarılı olması durumunda ustalık sertifikası alınabilen bir eğitim programıdır.
Ustalık telafi programı sonunda ne oluyor?
Eğitim sonunda beceri sınavında başarılı olan personele ustalık belgesi verilecek. (Personelin sınavda başarılı olması, firmalara ödenecek devlet katkısını etkilemeyecek.) Personel ustalık seviyesinde belgelendirileceği için firmanın iş kazalarındaki hata oranı azalacak.
Usta öğretici kaç puanla kazanılır?
Beceri sınavında en az 50 puan almaları şartıyla, E-sınavın %40’ı ile beceri sınavının %60’ının toplamında 50 veya daha fazla puan alanlar başarılı sayılır. Yüksek lisans öğretmenlik derecesi sınavında 50 veya daha fazla puan alanlar başarılı sayılır.
Ustalık telafi programı nereden alınır?
Ustalık Ücretlendirme Programı’na katılmak için kursiyerlerin en azından üniversite mezunu olması gerekir. “Ustalık belgesi nereden alınır?” Bu sorunun cevabı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilmektedir. Destek programının sonunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan ustalık belgesi verilir.
Ustalık sınavına kaç kez girilir?
Bu nedenle, mesleki yeterlilik ve ustalık belgesi almak isteyen adaylar için ustalık sınavlarına girme sıklığı önemli bir konudur. Yeni düzenlemeyle sınavlara yılda altı kez girilebiliyor ve bu da mesleki gelişim ve kariyer ilerlemesi için büyük bir avantaj sağlıyor.
Ustalık belgesi devlet desteği ne kadar?
Devlet katkısı alma şartlarını taşıyan Ustalık Tazmin Programı’na kayıtlı öğrencilere, 3308 sayılı Kanunun geçici 12’nci maddesi kapsamında asgari ücretin yüzde 50’si oranında devlet katkısı ödenecek. Devlet katkısı ödemelerinin yapılacağı alanlar MEB ve İŞKUR tarafından belirlenecek.
Mesem parasını kim öder?
1) 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun Geçici 12 nci maddesinde ve bu Usul ve Esasta belirtilen şartları taşımadığı sonradan anlaşılanlara ilişkin devlet desteği ödemesi işverenden tahsil edilir.
Ustalık belgesi için kaç gün sigorta lazım?
USTALIK BELGESİ Belge talep edilen meslek/sektörde olmak kaydıyla toplam 5 yıl süreyle SGK/BAĞ-KUR prim ödemesi yaptığını ispatlayabilen kişi. (SGK prim tablosunda meslek kodu girilen primler dikkate alınır.
Lise mezunu usta öğretici olabilir mi?
İlkokul, ortaokul veya lise mezunu usta öğretmen olabilir ancak adayın mesleki yeterliliğini kanıtlayan bir belgeye sahip olması beklenir. Eğitim şartı vardır; yabancı diller ve bilgisayar bilimleri gibi sektörlerde bu alanda ön lisans veya lisans derecesi tercih edilir.
Ustalık telafi programı kaç ay?
Ustalık Tazmin Programı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sağlanmakta olup, lisans alanları dışındaki mesleklerde kariyerlerine devam eden kişilere 6,5 ay süren eğitim programı sonunda ustalık belgesi almalarını sağlayan bir teşvik programıdır.
Ustalık telafi programına kimler katılabilir?
“Ustalık Telafi” programı, Bakanlık tarafından kurulan 184 branşta, ortaöğretim kurumlarından (herhangi bir ortaokul) mezun olan en az 34 kişiden oluşan Mesleki Eğitim Merkezi’nin telafi çerçeve eğitim programını başarıyla tamamlayanlara, yaşa bakılmaksızın ustalık belgesi veren geçici bir programdır.
Ustalık telafi programı kalktı mı?
11- Programa halihazırda kayıtlı bulunan ve programa devam eden personele ilişkin ustalık tazminatı uygulamaları, süreç sonuna kadar eski koşullarla devam edecek olup, 24 Temmuz 2023 tarihinde yapılan değişikliklerden etkilenmeyecektir.
Ustalık belgesi devlet desteği ne kadar?
Devlet katkısı alma şartlarını taşıyan Ustalık Tazmin Programı’na kayıtlı öğrencilere, 3308 sayılı Kanunun geçici 12’nci maddesi kapsamında asgari ücretin yüzde 50’si oranında devlet katkısı ödenecek. Devlet katkısı ödemelerinin yapılacağı alanlar MEB ve İŞKUR tarafından belirlenecek.
Usta öğretici belgesi ne işe yarar?
Usta Öğretici Sertifikası Usta Öğretici Sertifikası, kalfa, usta veya işletme belgesine sahip kişilerin mesleki eğitim veren kurumlarda ücretli olarak çalışabilmelerini sağlayan bir statüdür.
Ustalık telafi programı için nereye başvurulur?
UTP’ye nereye başvururum? UTP için işyerinize en yakın Mesleki Eğitim Merkezi’ne (MESEM) başvuruda bulunmanız ve protokol imzalamanız yeterlidir. Bundan sonraki süreç tamamen çevrimiçi olarak gerçekleştirilir.
Ustalık sınavına kaç kez girilir?
Bu nedenle, usta zanaatkar sınavlarına girme sıklığı, mesleki yeterlilik ve usta zanaatkar sertifikası arayan adaylar için önemli bir konudur. Yeni düzenleme kapsamında sınavların yılda altı kez yapılabilmesi, mesleki gelişim ve kariyer ilerlemesi için büyük bir avantaj sağlamaktadır.